2013. január 17., csütörtök

Dühös világban élünk

 

Dühös világban élünk

Kapcsold ki a TV-t, ha nem akarsz feszült és ideges lenni.

Gondolkoztál azon, milyen lelkiállapotot okoznak a híradók, sztárbotrányok és a gyilkosságokat és haláleseteket bemutató sorozatok? A jelenlegi információáradatban több lehangoló és dühítő információval kell szembesülnünk egy hét alatt, mint dédapáink egész életükben.

És ott vannak a valóságshow-k teljes pompájukban... bár a valóságról kellene szóljanak, legtöbb esetben egy megjátszott parádé lelkes nézői lehetünk.
De hát hogyan fogunk valaha is megnyugodni, és ami még fontosabb, egyáltalán akarunk? Végy egy mély lélegzetet és tudd meg hogyan.

Mi dühít fel? ...és hogyan állítsuk meg

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy olyan kor, amikor két ember tudott egymással beszélni. Lehet, hogy a beszélgetés ajtócsapkodással, és tányértöréssel végződött, de az emberek továbbléptek. A mai kommunikáció legtöbbet e-mailben, SMS-ben vagy Facebookon történik, a legtöbb nézeteltérést az ablak kikapcsolásával elintézzük.

Tehát az elektronikus média elnyomja a dühöt. Egyedül ülni és gépelni a dühös gondolatokat szerettünkkel szemben, anélkül, hogy látnánk a reakcióját, olvasnánk testbeszédét és hallanánk a hangját, nem egészséges dolog - mintha társalgási szemellenző lenne rajtunk. Ez viszont automatikusan haragot és stresszt vált ki, amit nem tudunk lemeríteni.

Amikor e-mailezünk vagy sms-ezünk, figyelmen kívül hagyjuk a másik oldalt és anélkül érvelünk, hogy hallanánk a másik felet. Minél jobban érvelünk a saját igazunk mellett, annál dühösebbek leszünk. Mi több, nehéz úgy átgondolt választ írni, hogy közben rövidítéseket használunk, még ha emotikonokkal toldjuk is meg :) Hamarosan a bejövő üzenetektől tartani fogunk, mert érezzük azokat a sérüléseket, amelyeket ezek okozhatnak.

A mobiltelefon-kommunikáció is tele van kockázattal. A beszélő úgy érzi magát, mint egy ügyes ügyintéző, aki sok mindent képes egyszerre elvégezni, ám valójában a mobilbeszélgetések csak lassítják a reagálást. A rossz hangminőség, zavaró tényezők, szándékos megszakítások, késleltetett telefonhívások és válaszok mind konfliktusokhoz, félreértésekhez és haraghoz vezetnek. Ennek leginkább a nők látják kárát, hisz ők bizonyítottan tovább tartják magukban a dühöt, mint a férfiak.

És ott van a média... A semleges és érzelemmentes hírközlések csak szítják a szenzációhajhász és konfliktuskedvelő nézők kíváncsiságát, legyen szó politikáról, háborúkról vagy gazdasási problémákról. Most már hazai tv csatornák is specializálódtak egész napos hírközlésre, mert ki szeretnék elégíteni az emberek "szenzációigényét", hogy "legyen miről beszélni".

Bármelyik tv-producer tudja, hogy nagyobb siker a valóságban megmutatni a nő-férfi kapcsolatokat, mint egy filmsorozat keretein belül, mert több a valóságosnak tűnő kiszámíthatatlan konfliktus, áskálódás és könnycsepp.
Ugye kezdjük már érteni miért van még otthon is gyomoridegünk és miért vagyunk ennyire feszültek?

Szerencsére megvédhetjük magunkat ezektől a dühítő hatásoktól. Különbséget kell tennünk a "rossz harag" (kiabálás, szitkozódás, verekedés) és a "jó harag" között (megköveteli a felnőtt viselkedést, bizalmat és kommunikáció útján valósul meg).
A válasz abban rejlik, hogyan öntsd szavakba azokat az érzéseket, amelyek folytogatnak. Meg kell tanulni intelligensen és felelősségteljesen kiadni magunkból a dühöt, így nyugodtabbak, egészségesebbek és boldogabbak leszünk.

A béke keresése egy dühös világban

- Kapcsold ki a TV-t. Eljutottunk oda, hogy a tévénézés már nem boldogít. Vegyél elő egy könyvet, aludj egyet délután, vagy lapozgass egy divatlapot - többet ér, mint 10 beszélgetőshow.
- Élj 3D-ben (de nem a moziban). Az e-mailezést, SMS-ezést és mobiltelefonálást ne személyes konfliktusok megoldására használd, ha mégis szükséged van rá, mindig folytass könnyű és lényegre törő beszélgetéseket.
- Lélegezz. Mi előtt válaszolnál egy bosszantó e-mailre, adj időt magadnak megnyugodni. Telefonbeszélgetés előtt is lélegezz mélyen legalább ötször, még jobb ha alszol rá egyet. Soha ne küldj el haraggal egy munkahelyi e-mailt. Idegeneknek nem fogod tudni megmagyarázni, hogy ez csak pillanatnyi indulatból fakadt.
- Alvás. Az ingerlékenység egyik tünete az álmatlanság. Akár fél óra délutáni alvástól is másképp láthatod a világot.
- Légy hálás. A harag elégedetlenségből születik, ezért vezess egy listát azokról a dolgokról, amelyekért hálás vagy. Inkább erre gondolj, ne a mérgedre.
- Mozogj. Az idegességed miatt összegyűlt mérgező kémiai anyagokat kidolgozhatod magadból mozgással. Ha megdolgoztatod az izmaidat, egészséges boldogsággal töltődsz fel, ráadásul kiizzadtad magadból a mérgező anyagokat.
- Tedd meg a szükséges lépéseket. Akkor vagyunk mérgesek leginkább, ha tehetetlennek érezzük magunkat valamivel szemben. Akár az árvízproblémák dühítenek fel, akár a munkahelyi feladatok, tegyünk ellenük - küldj segélycsomagot vagy old meg a munkahelyi feladatot.

Amikor dühös vagy...

A nők általában nehezebben fejezik ki idegességüket, mint a férfiak. Inkább azt mondják "bosszúsak", vagy "nyomottak", de nehezebben adnak hangot elégedetlenségüknek.

- Értékeljük a haragot. Ha úgy érzed valami feldühített, kérdezd meg magadtól, hogy igazolható az amit érzel. Ha nem, akkor lélegezz mélyeket - lehet, hogy még sincs igazad...
- Elégedetlenségedet fejezd ki nyugalommal. Először azt mond el, mit érzel. Például ha krónikusan lusta a párod, próbáld így "Azzal, hogy nem segítesz, úgy érzem mintha nem tisztelnél", és nem így "Menj a fenébe, mindig ezt csinálod!".
- Mutass empátiát. Ha egy pénztáros goromba, próbáld meg ezt: "Sajnálom, hogy ilyen lassú vagyok, ma rossz napom volt." A cél az, hogy a problémát ne hibáztatással old meg.
- Figyelj. Ha egy kolléga nem fogadja meg a javaslatodat, próbáld így megközelíteni: "Láttam, hogy erős reakciót váltott ki a javaslatom. Szeretnék jó munkát végezni, megbeszélhetnénk ezt?".
- Törekedj a kompromisszumra. A közös nevezőre való jutástól mindkét fél jobban érzi majd magát.
- Fejezd be nevetve. Ha minden kötél szakad, próbálj nevetni egyet rajta - minél fűtöttebb a helyzet, annál jobban esik rajta nevetni. Csak felfogás kérdése az egész.
 
(Imre Beáta)
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése