2024. június 14., péntek

10 egyszerű módja annak, hogy minden nap egy kicsivel kedvesebb ember legyél...

 

10 egyszerű módja annak, hogy minden nap egy kicsivel kedvesebb ember legyél

Nem lenne sokkal boldogabb hely a világ, ha mindannyian kedvesebbek lennénk egymáshoz? De legyünk realisták – néha az életünk annyira mozgalmas és kaotikus, hogy elfelejtünk segíteni másokon, és feldobni a napjukat! Ebben a cikkben tíz egyszerű módszert mutatunk be, amellyel minden napod  kedvesebb, derűsebb hangulatban telhet!

1. Értékeld az apró dolgokat!

Az egyik legjobb módja annak, hogy jobb kedvűek legyünk, ha a legapróbb dolgokért is hálát adunk. Menj oda és köszönd meg azoknak az embereknek, akik olyan dolgokat tesznek, amelyek megkönnyítik az életedet. Így érezni fogják, hogy megbecsülöd őket és fontos számodra, amit tesznek.
Állj meg, és szagold meg a virágokat – közhelynek hangzik, de valójában csodákat tesz a mentális egészségeddel, és kedvesebbé tesz mások szemében.
Ha időt szánunk arra, hogy észrevegyük azokat az egyszerű örömöket, amelyekkel találkozunk, és hálásak legyünk azokért, akkor pozitívabb
életszemléletet kapunk, és hajlamosabbak vagyunk arra, hogy jóindulatú cselekedeteket tegyünk másokért.

2. Használj pozitív nyelvezetet, és kerüld az emberek kritizálását!

Ismered a mondást: „A nyelvnek nincsenek csontjai, mégis elég erős ahhoz, hogy összetörje a szívet.”Ez jelentős emlékeztető számunkra, hogy bánjunk óvatosan a szavakkal. Azt gondolhatod, hogy ezek csak szavak – betűk, amelyek elillannak a levegőben –, de ha nem vigyázol, mélyen megsérthetnek valakit. Mindig bölcs dolog gondolkodni, mielőtt megszólalunk. Ügyelj arra, hogy olyan bátorító szavakat használj, amelyek felemelik a lelket.
És ne felejts el dicsérni! Keress olyan dolgokat, amelyek tetszenek valakiben, és mondd el neki.
Az őszinte bókok éppen olyan erősek, mint a bántó szavak – még a legdurvább helyzetekben is át tudják segíteni az embereket!
Ez nem azt jelenti, hogy nem kell kritikusnak lennünk. Néha rá kell mutatnunk a hiányosságokra, hogy segítsünk másoknak jobban teljesíteni.
De a lényeg az, hogy kíméletesen és megfontoltan tedd. Ily módon a kritikát könnyebben veszik.

3. Engedd el a haragot, és gyakorold a megbocsátást!

Tudom, hogy a megbocsátást könnyebb kimondani, mint megtenni. Amikor az emberek bántanak bennünket, nehéz túllépni rajta.De tudod mit? A megbocsátás a kedvesség egyik legjobb formája. Nem csak azzal szemben, aki bántott, hanem magaddal szemben is!
Talán azt gondolod, hogy a megbocsátás a gyengeség jele, de éppen ellenkezőleg, ez az erő jele, akárcsak a kedvesség.
Képzeld el, milyen nehéz elengedni a haragot, különösen azt, amit évek óta magadban tartasz. Ez nem a gyenge szívűeknek való.
De meg kell tanulnod megválni a haragtól, ha kedvesebb ember akarsz lenni. És ki tudja, a megbocsátásod akár meg is taníthatja a másik embert, hogyan legyen ő is kedvesebb!

4. Élj tudatosan!

Olyan világban élünk, amely tele van zajjal és stresszel. A legtöbb interakciónk sietős és zavaros. A mai rohanó tempó mellett néha nehéz időt szakítani a kedvességre. Valójában még azt is nehezen vesszük észre, ha valakinek segítségre vagy figyelemre van szüksége.Ezért fontos tudatosan élni. Lassíts, és csak légy jelen – ez önmagában is olyan cselekedet, amely segíthet kedvesebb emberré válni.
A mindfulness segítségével láthatod azokat a részleteket, amelyek gyakran észrevétlenek maradnak a mindennapi élet forgatagában.
Könnyebben észreveszed, ha valakinek támogatásra van szüksége, és kedvesen, együttérzéssel fordulsz hozzá.
Ráadásul, ha a pillanatban élsz, javul az öntudatosságod, ami segít nyomon követni a viselkedésmintádat, a szokásaidat.
Abszolút win-win szituáció!

5. Figyelj oda igazán másokra!

A tudatos élethez hozzátartozik a teljes odafigyelés. Amennyire csak tudsz, légy jelen azokban a pillanatokban,amikor valakinek
szüksége van rá, hogy meghallgasd, beszélgess vele. Nagyon rossz érzés, ha figyelmen kívül hagynak, ne tedd meg másokkal.
Néha az embereknek még tanácsra sincs szükségük; csak kell valaki, aki meghallgatja őket.
A kedvesség olyan egyszerű szokásból is kinőhet, mint az, hogy osztatlan figyelmet szentelsz valakinek, akinek szüksége van rá.

6. Mutass empátiát, és képzeld magad mások helyébe!

Az empátia azt jelenti, hogy tisztelettel, megértéssel és együttérzéssel bánunk másokkal.
Kezdheted azzal, hogy egy másik ember helyébe képzeled magad. Lehet, hogy az a szétszórt pincérnő, aki elrontotta a rendelésed, éppen ma
lépett munkába. Vagy lehet, hogy személyes problémákon megy keresztül, és nem tud olyan jól összpontosítani, mint általában.
A lényeg az, hogy sosem tudhatod, hogy más min megy keresztül. Ahelyett, hogy leírnád őt, elhamarkodott következtetéseket vonnál le vagy gyors ítéleteket mondanál, képzeld el, hogyan viselkednél, ha te lennél a helyében.

7. Tanúsíts nagylelkű hozzáállást!

Adni jó! Nem feltétlenül kell hatalmas ajándékokra, nagyvonalú adományokra gondolni. A nagylelkűséget más módon is gyakorolhatod, például időt, szeretetet és segítséget is ajándékozhatsz. Amikor a nagylelkűség szellemében élsz, pozitivitás költözik az életedbe. Mert hidd el, nagyon jó érzés mások igényeire reagálni, félelmetesen felemelő érzés egy másik ember problémáinak megoldásában részt venni.

8. Ne habozz segíteni!

Hát nem megnyugtató a tudat, hogy bármilyen rosszra fordulnak is a dolgok, mindig van valaki, aki segít rajtad? Ez a személy te is lehetsz mások életében. Ne félj megkérdezni az emberektől, hogy szükségük van-e támogatásra, még akkor sem, ha túl félénkek vagy büszkék ahhoz, hogy segítséget kérjenek, hallgass az ösztöneidre, menj oda és nyújts nekik segítő kezet.

9. Légy elfogadó és nyitott mások felé!

Tudod, mi a jó az új emberek megismerésében? A hatalmas sokszínűség, amit a világ kínál. Annyira elképesztő, hogy mennyire különbözőek vagyunk, lényegében mégis egyformák. Igaz, hogy mindannyiunknak megvannak a maga korlátai, de le tudjuk győzni őket, amíg nyitottak maradunk az új ötletekre és új nézőpontokra. Minél több emberrel találkozol, annál inkább megnyílik az elméd más gondolkodás és felfogás felé. Ha el tudsz fogadni és tisztelni tudsz másokat olyannak, amilyenek, bármennyire is különböznek tőled, akkor jó úton haladsz afelé, hogy
kedvesebb legyél.

10. Mosolyogj!

Hogyan tehet kedvesebbé a mosolygás? A mosolygás javítja a hangulatot, pozitívabbá tesz, még akkor is, ha éppen
rosszul érzed magad. Tanulmányok kimutatták, hogy a mosolygás „becsapja” az agyat, elhiteti velünk, hogy boldogok vagyunk. Ha pedig jobb a hangulatod, könnyebben leszel kedvesebb másokkal is. Persze attól, hogy mosolyogsz, önmagában nem leszel kedvesebb ember. De
kezdetnek remek!

Remélhetőleg ez a lista megmutatta, hogyan lehetsz minden nap egy kicsit kedvesebb. És ha ez nem lenne elég, itt van még egy kis útravaló:
A kutatások azt mutatják, hogy a kedvesség erényes körforgást hozhat létre – ha jó dolgokat teszel másokért, az boldoggá tesz, a boldogság pedig kedvessé tesz!

Ez egy olyan körhinta, amire szívesen felülnénk!

(Német Kinga)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése