2022. november 27., vasárnap

Első adventi vasárnap...

 

Első adventi vasárnap: A Kék angyal üzenete

Az adventi időszak fontos hírnökei az angyalok. 

Nem véletlen, hogy legelőször épp egy lila színű gyertya kerül meggyújtásra. Ez egy fontos jelentéstartalommal bíró, ünnepi szín az egyházban, ilyen színű miseruhát viselnek a papok is a szertartások alatt. A legelső gyertya jelképezi Ádámot és Évát, ez a hit gyertyája.

Négy héttel karácsony előtt valami nagyon fontos dolog történik: egy angyal kék köpenybe öltözve leszáll az égből, hogy közelebb húzódjon az emberekhez. A legtöbb ember ezt észre sem veszi, mert túlságosan el van foglalva mással. De azok, akik jól figyelnek, meghallják a hangját. Az angyal először szól, s keresni kezdi azokat, akik megtudják és megakarják hallgatni őt.

(Zám Adrienn)

 

Advent második vasárnapján, amikor a hit és a remény gyertyalángja fellobban - egyre nagyobb fény önti el várakozással teli szívünket.
A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten, Jézusban a várakozónak ad karácsonykor.
Advent első vasárnapján megnyitottad a lelkedet mások felé, most pedig eljött az ideje, hogy abból az erőből, ami a sajátod, másoknak is adj.
A mai világban különösen nagy feladat hárul azokra, akik hisznek és remélnek. Az ő feladatuk kézen fogni a csüggedőket és erősíteni azokat, akikben a hit lángja alig él.
Olyan időket élünk, amiről a legtöbben csak olvashattunk. Sok ember élete már – már kilátástalan és erőt vesz rajtuk a csüggedés. Mi, akik hiszünk Jézusban és az általa hirdetett szeretet erejében – álljunk a gyengék és elesettek mellé. Senkit se hagyjunk a reménytelenség sötétségében.
Hogyan máshogyan készülhetnénk méltóbban a Megváltó születésnapjára, mint az általa hirdetett szeretet erejével.
Amikor a remény lángja fellobban, Istenbe vetett hittel bízom az Ő végtelen kegyelmében és abban, hogy nem feledkezik meg az övéiről.
 
(V.gr. Molnár - Gazsó János)
 
 
Advent – az Úr eljövetelére való várakozásunk – 3. vasárnapja van, az örömé, hogy eljön hozzánk a Megváltó, és beteljesednek Isten ígéretei. Folytatódik a "megújulásra nekünk ajándékozott" idő, az elcsendesedés, az önvizsgálat ideje, a készület, a lelki felkészülés a Karácsonyra.
 
Meggyújtottuk a harmadik gyertyát is az adventi koszorún, amelynek formája Isten örökkévaló szeretetét, az örökzöld ágak a reményt és az életet, a gyertyák pedig a növekvő fényt, Jézus eljövetelének közeledtét szimbolizálják. A két lila után a harmadik gyertya rózsaszín, a bűnbánat komor lilája vegyül az örömteli fehérrel. A mennyei fény belevegyül töredékes, bűnökkel, nehézségekkel teli világunk sötétségébe.
 
Kérjük a Teremtőt, hogy adjon nekünk ezekben a napokban, hetekben csendet, belső békességet. Kérjük, hogy növekvő hitben, reménységben és örömben telő adventi várakozásunk, készületünk vezessen áldott, kegyelemben gazdag Karácsonyhoz!
 
(József Ángyán) 
                                              
                                                   

Eljött advent negyedik vasárnapja – négy nap múlva szenteste, és itt a karácsony. A negyedik, az utolsó gyertya a szeretetet szimbolizálja. Míg a múlt héten, örömvasárnap Szűz Mária, addig most Keresztelő Szent János áll az advent középpontjában. Ő volt az, aki szeretetével megnyitotta az emberek szívét. Ő hirdette Jézus eljövetelét.Advent negyedik vasárnapján, a karácsonyi ünnep kapujában, mintha csak egy égi hang szólna hozzánk: „Lépjetek be és lássátok!” Ezen a vasárnapon meggyújtottuk mind a négy gyertyát. Már teljes fényében áll az adventi koszorú, aminek hétről hétre erősebb lett a fénye, hiszen először egy, majd végül már négy gyertya lángja lobog rajta.Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat, egy érzést, melyben: a hit, remény, öröm, szeretet teljessége válik eggyé.Az adventi koszorú hagyománya lelki megtisztulásra és megújulásra is alkalmat ad számunkra. Így az ünnep, csakugyan ünnep lesz, és akkora figyelemmel fordulhatunk egymáshoz, amelyet mindannyiunk megérdemel.Azt kívánom, hogy töltse be szívünket a gyertyák ragyogó fénye és üzenete, szeretetben gazdag ünnep jöjjön mindannyiunknak!
 
Koma László polgármester

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése