2017. december 3., vasárnap

Az adventi színek jelentése



Az adventi színek jelentése
 
Az Advent időszaka a keresztény kultúrkörben a karácsony előtti negyedik vasárnaptól karácsonyig tart. Advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. között van, utolsó vasárnapja december 18. és 24. közé esik.
 
Adventi koszorú
 
Adventkor a 19-20. század óta készítenek koszorút. A gyertyák színe katolikus vallásban lila, kivéve a harmadik vasárnapon, amikor rózsaszín gyertyát gyújtunk. A lila a bűnbánatot és a megértést jelképezi, a rózsaszín az örvendezést.  A koszorú négy gyertyájának  meggyújtási sorrendje: az első és a második lila, a harmadik  rózsaszín, a negyedik lila. A gyertyákat vasárnaponként gyújtják meg, minden héten eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor. Az utolsó vasárnapon minden gyertya egyszerre ég.
 
Színek és jelentésük
 
Minden gyertya szimbolikus jelentéssel bír: hit, remény, öröm, szeretet. A gyertyák egyben a katolikus szimbolika szerint egy-egy személyre vagy közösségre is utalnak: Ádám és Éva - mint akiknek elsőként ígérte mag Isten a megváltást (hit); zsidó nép - akiknek megígérte, hogy közülük származik a messiás (remény);
Szűz Mária - aki megszülte a Fiút (öröm - rózsaszín gyertya); Keresztelő Szent János - aki hirdette Jézus eljövetelét és készítette az utat az emberek szívéhez (Szeretet).
 
Változó trendek
 
Manapság már nem feltétlenül ragaszkodunk a hagyományos lila - rózsaszín adventi koszorúhoz. Mindenkinél más és más a színválasztási szempont. Van aki a lakása színeihez, van aki a karácsonyfához és egyesek az év divatszíneihez igazítják az adventi koszorú színét. A legfontosabb azonban, hogy a változó divatirányzatok közepette se feledkezzünk meg az Advent lényegéről, az örömteli várakozásról, a szeretetteljes készülődésről.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése