2014. június 4., szerda

A szerelem 3 szintje


A szerelem 3 szintje


A kapcsolatok három szakaszon mennek keresztül, ami a szerelem fejlődését és kibontakozását illeti: kezdeti lángoló érzések, fizikai vonzalom és végül a mélyebb érzelmi kötődés.

Hogy a két ember közötti szerelem el tudjon jutni a végső szakaszba, az nem szerencse kérdése, feltétel nélküli elfogadás és szeretet szükséges hozzá. Az egészséges szerelmi élethez azonban mindhárom szakaszt át kell tudni élni és meg kell tudni érteni.

Melyek a szerelem szintjei?

A három szakasz minden szerelmi kapcsolatra jellemző, nincsenek kivételek. Minden a vággyal, a lángoló szerelemmel kezdődik, ezután következik be a fizikai vonzalom szakasza, majd pedig létrejön az erős érzelmi kötődés periódusa. A szeretet természetesen mindhárom szinten jelen van, de csak a harmadik szakaszban jut el arra a szintre, amely a családalapításhoz és örökre szóló házassághoz vezethet.

Az első szint. Vágy és lángoló érzelmek

Ez az az időszak, amikor valósággal "dúl a szerelem", mindezért azonban a tesztoszteron és ösztrogén hormonok a felelősek. A párzás evolúciós célja, hogy ebben a szakaszban erős vonzalmat keltsen, és előkészítse az erős érzelmi kötődést. Ebben a szakaszban az endorfinok áztatják át az agyat, és egy intenzív, kellemes érzést eredményeznek. Ebben a szakaszban a felek úgy érzik, kettejük szerelme élénk és mindent elsöprő. Ebben a fázisba tehát a szerelem egyenlő a rajongással.

A második szint. A fizikai szerelem

A fizikai vonzerő egyfajta hatalmi harc, sikerül a másik fél teljes figyelmét felkelteni és teljesen "megbolondítani". Az első szakasz "epekedése" után szinte magától értetődő, természetes folyamat a fizikai szerelem. Ilyenkor a két fél megtelik energiával, kevesebb alvást igényel. Ebben a szakaszban dopamin, noradrenalin és szerotonin termelődik szervezetünkben, amelytől úgy érezzük testünk és agyunk száguldani tudnának. Ebben a szakaszban a szerelem egyre inkább reálissá válik, a szexuális kapcsolatból pedig kezd kialakulni egy erős érzelmi kötődés, a rajongás pedig kezd elhalványulni.

A harmadik szint. A mély érzelmi kötődés

Ezt a szakaszt feltétel nélküli elfogadás jellemzi, az eddigi vonzalom erős szeretetté alakul át. Szoros partnerviszony, elkötelezettség alakul ki a felek közt. Ilyenkor jutnak el a párok abba a fázisba, hogy gyereket szeretnének, így ki tudják teljesíteni szerelmüket. Ebben a szakaszban tisztában vagyunk partnerünk pozitív és negatív tulajdonságaival, és már úgy döntöttünk, közös életet szeretnénk vele.

Ezen a szinten nagyobb valószínűséggel alakulnak ki konfrontációk, veszekedések, hisz mindketten hitelesek önmagukhoz és próbálnak mindenben közös nevezőre jutni. Minden egészséges, szeretetteljes kapcsolatban tiszta lapokkal kell játszani, mert ha párunk szeret, teljes lényünket elfogadja, feltétel nélkül. Ebben a szakaszban válik el, hogy együtt maradnak a párok vagy kilépnek kapcsolatukból és új párt keresnek.

6 tipp a szerelem mindhárom szakaszához:

- Ne párodat  próbáld megváltoztatni, hanem önmagadat csiszold (hozzáállásban és viselkedésben). Ha szeretetteljes kapcsolatot szeretnél, saját magadon próbálj változtatni, ne a párodon.
- Próbáld szépen kifejezni negatív érzelmeidet, mint a csalódás, harag, frusztráció. Légy őszinte és hiteles, kedves és szeretetteljes. Amikor haragszol partneredre, gondolj azokra a tulajdonságaira, amelyekért szereted, és ha lehiggadtál beszéljétek meg a dolgot.

- Tudj köszönetet mondani partnerednek jó tulajdonságaiért. Légy hálás azért, amit az élet kioszt számotokra. A hálás viselkedés a kapcsolat valamennyi szakaszában átsegít a nehéz pillanatokon.

- Mindhárom szinten legyen fókuszban az érzelmi intimitás, mindketten érezzétek egymás szerelmét, hisz ettől egészséges egy szerelmi élet.

- Ne vádold őt. Gyakran előfordul, hogy saját sikertelenségünkért párunkat hibáztatjuk, ha értéktelennek, hülyének vagy kiteljesítetlennek érezzük magunkat. Ilyenkor nézd meg az ő álmait és céljait, vajon neki minden megadatott, amiről álmodott? Fejleszd saját személyiséged, elmédet és szellemedet, mert boldoggá elsősorban Te teheted önmagadat.

- A szerelem érzését ne veszítsd el. A szerelmet is ápolni kell, időt kell tudni szakítani egymásra, mert az elfásultságban megfelejtkezhetünk a legszebb dologról az életben, a szerelemről.



(Imre Beáta)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése