2013. december 23., hétfő

AZ ÜNNEP


AZ ÜNNEP


"Az ünnep - különleges nap. Jókedv és meleg árad a szívedből, azok a szeretetteljes érzések, amelyek mindig benned vannak, épp csak a mindennapok rohanásában elfeledkezel róluk.

Érdekes, hogy noha az érzés benned születik meg, mégis egy tárgy, a naptár irányítja örömödet. Hisz ha őszintén megnézed, az ünnepeidet mindig egy dátumhoz kötöd: születésnap, évforduló, karácsony, újév...

Sosem gondolkodtál el rajta, hogy miért kell valamit ünnepelni? Vajon a jeles napok emelkedett szabadsága, a felhőtlen jókedv miért ne lehetne hétköznapjaid része is?

Tapasztalatom szerint az ok mindig elveszi az ünnep csodáját: amikor ajándékért tülekedsz, amikor a megfelelés terhe nyom, nem tudod érezni a szeretetet. Azt a szeretetet, amely magát az ünnepet szüli. Napjainkra a különféle megemlékezések rutinná, vagy még rosszabb esetben kötelező eseményekké torzultak. A közös élmény, a felhőtlen együttlét csodája eltűnt, mert "Te jó isten, megint itt a karácsony!" sóhajtással lapozod a naptárt.

Pedig az ünnep csodája a tiéd! Amikor valaki mást ünnepelsz, akkor is a tiéd, épp csak megosztod az illetővel. Mi köze ennek a kalendáriumhoz? Ha szeretnéd valóban átélni az ünnep és a szeretet adta örömöket, megteheted, de ehhez meg kell tanulnod megélni az életet, és meglátni, hogy az ünnep fénye a létezés minden porcikájában benne ragyog. Amikor reggel felkel a nap, amikor besárgulnak az őszi lombkoronák, amikor esik az eső vagy szállingózik a hó, bizony, a különlegesség mámorát, az új élmények csodáját minden pillanatban meglelheted, ha hajlandó vagy felfedezni az életed. S ez még akkor is igaz, ha szürke falak, vagy éppen rácsok mögött töltöd napjaid, mert Te vagy az, aki minden szívdobbanásban megújulva, sosem látott csodákat teremtesz - az ünnep csodája folyamatosan rád nevet, és csak arra vár, hogy te vele nevess!


(A.J.Christian)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése