2012. május 31., csütörtök

„Tisztánlátók”
















Százdi Sztakó Zsolt: „Tisztánlátók”

Valahogy más vagy, mint a többiek, pedig te nem is akarsz különbözni tőlük, de ők  mégis éreztetik veled, hogy te igenis más vagy, mint ők. Összesúgnak a hátad mögött, ha megjelensz, és magadon érzed kíváncsi, néha meg egyenesen tolakodó tekintetüket.

Mégis az a legrosszabb, amikor sajnálni kezdenek, holott neked egy mosoly jobban esne. Egy mosoly, amivel maguk közé fogadnának, amivel éreztetnék, hogy te is közéjük tartozol... Mert hát te se a Marsról jöttél, te is szeretnél szeretni. És tudsz is, jobban, mint ők, igazabbul, mert a te szeretetedet nem lehet megvásárolni, olcsó trükkökkel elvakítani, hogy aztán jöjjön a keserű felismerés... Mert téged el kell fogadni, téged fel kell vállalni.


Sokszor úgy érzed, hiába minden: feladod, de akkor találkozol valakivel, aki egy öntudatlan mozdulattal, arcának néma játékával elárulja, hogy szükség van rád is. Hiszen te egészen más perspektívából látod a világot, mint ők, nevezzék bár ezt tisztánlátásnak. Egyszerűen csak jobban tudod, mi a fontos és mi nem, talán mert te a legfontosabbat már elvesztetted. Téged már nem vakít el az élet csillogása, ami oly sok embert elvakít, mielőtt rájön, hogy az, amit igaznak hitt, csupán talmi aranyak csillogása, vásári kóklerek olcsó bűvész trükkje.


Természetesen ingyen senki se juthat ehhez a tudáshoz, és te is megszenvedted, amíg ráébredtél a Tudásra. Nagy szavak? Lehet. De hát a nagy szavakat is ki kell mondani. Neked vagy másnak, mindegy. Annak, aki rájuk lel. És senki se irigyeljen téged, mert téged az élet kényszeríttet ebbe a szerepbe, és te csak elfogadtad. Kicsit úgy érzed magad, mint azok az aszkéták, akik önként vállalt szenvedéssel jutottak a Tudás birtokába, csakhogy neked nem adott esélyt az élet a választásra. És nem volt szabad elsüppedned az önsajnálatban, mert akkor felülkerekedik benned az ego, és akkor te is önzővé válsz, aki a környezetét ugyanúgy gyötri, mint ahogy ő gyötrődik, vagy a kábulatban keresel vigaszt. Mindkettőre tudsz épp elég példát. Szerencsére sokan kerülik ki a csapdákat: és lesz belőletek tisztánlátó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése