2012. május 28., hétfő

Igaz szerelem ...























Igaz szerelem vagy csak kémia?
 
Felgyorsul a pulzusod, felforrósodik a bőröd, izzad a tenyered, hullámokban tör rád a melegség, bizseregsz belül és az ájulás határán vagy, de miért? Azért csupán mert őrülten kívánod őt, vagy mert menthetetlenül szerelmes vagy, esetleg mindkettő?

A kettőtök közti érzéki vibrálás mellett szükséges valamiféle lelki beteljesülés is ahhoz, hogy szerelemről beszélhessünk.
 
A köztudatban az él, hogy igazi, lángoló, mindent elsöprő szerelem nem alakulhat ki két ember között, ha nincs meg köztük az a bizonyos szikra, vagy kémia. Ha megtapasztalod a vággyal járó igen intenzív érzéseket, a reszkető térdeket, a gyomoridegességet, arcod elpirulását és a felfoghatatlanul varázslatos zsongást, egyértelműen szerelmesnek vallod magad. Általános nézet szerint, ezen érzések, és az ezeket követő várva-várt egyesülés, a filmbeli hosszú első csókkal elegendő ahhoz, hogy belekezdj egy boldog és hosszan tartó szerelmi kapcsolatba. Ez talán igaz, talán nem.
 
Ha a szerelem tényleg ilyen egyszerű lenne, akkor csupán annyi kellene hozzá, hogy a másik személlyel kölcsönösen kiváltsátok egymásból a megfelelő fizikai reakciókat. Mindenesetre úgy tűnik, hogy ha rád ereszkedik a rózsaszín köd, és csillapíthatatlan lázban égsz, eszedbe sem jut, hogy egyáltalán nem is ismered a másik értékeit, jó és rossz tulajdonságait, a világról alkotott elképzeléseit, álmait és vágyait, ráadásul mindez nem is különösebben zavar. Ezek szerint lehetsz szerelmesek valakibe, akiről szinte semmit sem tudsz? Kémiai megközelítés szerint igen. Ahhoz, hogy megtudd, pontosan mi is zajlik köztetek kedveseddel, ki kellene deríteni, hogy mi is ez a sokszor emlegetett, misztikummal körüllengett kémia.
 
Valójában könnyen össze lehet téveszteni a testi vonzalmat az igaz szerelemmel. A vonzalom egy bizonyos szinten erős ugyan, de ezekből a kapcsolatokból hiányoznak azok az alapvető dolgok, amik egy boldog és minden téren kielégítő párkapcsolathoz szükségesek. De mi az pontosan, ami hiányzik?
 
Egyesek szerint a lelki vonzalom, amely annak a bizonyos kémiának a rejtettebb, kevésbé ismeretes része. Szerencsés esetben ugyanis, ha két ember találkozik, a testi vágyak mellett kialakul közöttük egy mélyebb, lelki vonzódás is, amelyet kizárólag a szívükben és a lelkükben éreznek. Ez a lelki szinten történő kapcsolódás a barátságról, tiszteletről, humorról, a melegség, az otthonosság, és az elégedettség érzéséről szól, amikor a két fél egymás társaságában van.

A csillapíthatatlan testi vágyak általában az első találkozásokkor veszik le még a legföldhözragadtabb egyéneket is a lábukról. Idővel ebből a kezdeti fázisból mélyebb szintre léphet a kapcsolódás, de az ösztönös vágyak a kezdetektől fogva dominálnak. A testi vonzalmat az agyban található ún. phenyl ethylamine, vagy PEA kémiai alkotóelem erősíti fel.

 
Ez lényegében egy természetes amfetamin, amely stimulál és aktivizálja testi és érzelmi energia tartalékot. Ahogy a vonzalom egyre intenzívebbé válik, elkezdesz még több PEA-t termelni, amely a szédüléses, ájulás közeli, szívdobogós állapothoz vezet, ami azt az érzetet kelti benned, hogy úgy igazándiból szerelmes vagy.

A PEA működésbe lépteti a dopamin nevű kémiai anyagot,
amely szintén növeli benned az igényt választottad fizikai közelségére és a bensőséges kapcsolódásra.  Amikor ezek a kémiai anyagok nagy dózisokban felszabadulnak, az agy jeleket küld a test különböző érzékszerveibe. Amikor tehát értetlenül állsz, és azt próbálgatod fejtegetni, hogy barátnőd miért valaki olyan után vágyakozik, aki egyébként egyértelműen nem hozzá való, jusson eszedbe, hogy valószínűleg megkezdték működésüket az említett kémiai anyagok és kiváltották a megfelelő testi, avagy kémiai reakciókat, melyek mellett a józan ítélőképesség a nullával válik egyenlővé.

 
A lelki vágyódás később, többszörös találkozás után kezd alakulgatni, ha alakul egyáltalán. Amikor megjelennek ezek az intenzív érzések, az agy elkezd ún. endofinokat termelni, melyek a morfiumhoz hasonlítanak, és lenyugodottabb állapotot idéznek elő, csökkentik a kezdeti idegességet és segíthetik a kötődés kialakulását. Amint kapcsolatod ebbe a fázisba kerül, ha minden jól megy, már valamiféle nyugalom érzet, barátság-szerűség és ragaszkodás is kezdheti jellemezni.
 
Általánosságban beszélve, minden „lelki társ kapcsolathoz” és az igaz szerelemhez is szükség van bizonyos mértékekben mind a testi, mind a később kialakuló lelki vonzalomhoz. Ha valamelyik hiányzik, a dolog sajnos nem fog működni, hiszen vagy "csak barátok" lesztek, akik mellesleg nagyon szeretik egymást, vagy "csak hálótársak", akik a jó szexhez ragaszkodnak.
 
Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy nem fog minden egyszerre történni, ezért fokozatosan ki kell várni a kapcsolat egymást követő fázisait. Ez nem azt jelenti, hogy az a kezdeti időszak, melyet a testi vágyak dominálnak a következő fázisba lépve szépen lecseng, és akkor már csak a kapcsolat lelki oldala valósul meg. Való igaz viszont, hogy a testi kapcsolat megváltozik, átalakul. Az elsöprő és viharos érzelmek nem tartanak örökké, idővel enyhülnek, keverednek a szeretet és a gondoskodás érzéseivel, ami nem is baj, hiszen nehéz úgy élni, hogy az ember folyamatosan forrponton van szerelmével, és semmi másra nem képes koncentrálni. Az egészséges kapcsolatokban viszont kisebb-nagyobb szünetekkel újra és újra visszatérnek a felerősödött érzelmi állapotok.
 
Ritkán eredményez a kémia mind lelki, mind testi kielégülést a szerelmeseknek, és általában valamelyik hiányzik, ami később frusztrációhoz vezet és felveti a kérdést, hogy ha már minden téren nem is lehetséges a beteljesülés, melyiket válaszd, melyik a fontosabb a test vagy a lélek, és miért? De ne elégedj meg azzal a helyzettel, amelyben csak az egyik teljesül be! Inkább igyekezz mindkettőt felfedezni az egymás iránt táplált érzelmekben. Ha nem hagyod, hogy vágyaid teljesen elvakítsanak, és tudatosan figyelsz arra, hogy a testiségek mellett lelki igényeid is kielégüljenek, és fordítva, jó esély van arra, hogy hosszú, örömteli szerelmi kapcsolat vár rátok.

(Szávai Anna)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése