2012. március 20., kedd

Plátói szerelem























A plátói szerelem

Maga a plátói szerelem egy igen jól körbehatárolható, de ugyanakkor az egyik legfájdalmasabb érzést kiváltó jelenség. Miért? Természetesen csak azért, mert az ilyen szerelem, általában soha be nem teljesülő vágyainkra épül.



A legtöbbünk már volt szerelmes, ami vagy boldogságot, vagy elbukást hozott életünkbe. Maga a szerelem érzése perzselő, felemésztő, egekbe emelő lehet. Akkor nincs is baj, ha mindketten ezt érezzük, és meg is éljük a szerelem csodáival járó élményeket. De, és mint az életben mindig van egy ”de „szócska, amely igen megkeserítheti napjainkat. De ha kiszemeltünk nem viszonozza ezt az érzést, akkor a dolog már jóval komplikáltabb.



Hiszen ekkor szenvedünk csak igazán, mert mi nők úgy is képesek vagyunk szeretni, hogy nem is ismerjük a szeretett személyt, csak felruházzuk olyan tulajdonságokkal, amelyekre mi vágyunk. Ebben az esetben nem biztos, hogy magát a személyt szeretjük, hanem inkább a szerelem érzését. Addig nincs is ezzel gond, amíg ezt kordában tudjuk tartani. De itt felvetődik egy újabb probléma, miszerint hogyan lehet egy szerelmet keretek közé zárni a tudatunkban? Nagyon nagy önuralommal.

 

Mi számít plátói szerelemnek?

A plátói szerelem alatt azt a szerelmet értjük, amely testileg soha be nem teljesül. Általában csak egyoldalú, de vannak ritka esetek, melyekben kölcsönös. A szerelmes fél addig biztonságban érzi magát, míg csak ő tudja, hogy mit érez a szeretett személy iránt. Így védekezik a csalódástól, a visszautasítástól. Csak némán imádja kiszemeltjét.

 

A típusai

Sokféle szerelemre mondhatjuk, hogy plátói, hiszen az egyetlen kikötés, az hogy testileg soha nem teljesül be.
Így mivel minden kapcsolat más és más, itt is igaz az a tény, hogy a szerelem időtlen és kortalan. Tehát szerethetünk mi akár évekig is valakit, anélkül hogy tudna róla, vagy érezhetünk égető és fájdalmas vágyat egy nálunknál jóval fiatalabb vagy épp idősebb személy iránt.

Viszont van egy típusa ennek a szerelemformának, mégpedig az, amikor mindketten tudjuk, hogy szeretjük a másikat, csak épp rosszkor rossz helyen élünk. Tiszteletben tartjuk a másik életkörülményeit és semmilyen esetben sem rúgjuk fel a kiszabott határokat. Talán ez a legnehezebb a plátói szerelemben.
Egy férfi és egy nő néma és távoli szerelme.


- Szabó Anita -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése